sâmbătă, 5 februarie 2011

despre IUBIRE si Gelozie

"Oamenii cred ca ştiu ce este iubirea. În realitate, nu ştiu. Din aceasta neînţelegere se naşte gelozia. Prin "iubire", oamenii înţeleg un fel de monopol, o formă de posesivitate, fără să înţeleagă una din cele mai simple realităţi ale vieţii: în clipa în care posezi o fiinţă vie, ai ucis-o.

Viaţa nu poate fi posedată. Nimeni nu poate ţine viaţa într-un pumn încleştat. Dacă vrei să te bucuri de ea, trebuie să îţi ţii palmele deschise.

După ce iubirea se aprinde cu adevărat, gelozia şi posesivitatea dispar pur şi simplu. Veţi fi surprinşi să constataţi că au dispărut, la fel ca atunci când aprinzi o lumânare şi te întrebi unde a dispărut întunericul din cameră. Întunericul nu poate fi găsit cu ajutorul luminii, pentru că dispare pur şi simplu. El nu era altceva decât absenţa luminii. La fel, gelozia este absenţa iubirii..

Cine iubeşte cu adevărat va fi întotdeauna fericit dacă partenerul/partenera sa de cuplu este fericit(ă), chiar şi cu altcineva. Dacă o femeie îşi găseşte pe altcineva, iar dumneavoastră aveţi tăria să îi spuneţi: "Eşti complet liberă. Mă bucur că eşti fericită. Nu contează alături de cine eşti fericită, important este că eşti fericită", sentimentul meu este că nu va rămâne mult timp departe de dumneavoastră; mai devreme sau mai târziu, se va întoarce la dumneavoastră. Cine ar putea sta mult timp departe de un asemenea om?

Gelozia înseamnă comparaţie.. Dacă încetaţi comparaţiile, gelozia dispare.. Orice om este unic şi incomparabil. Dacă veţi reuşi să înţelegeţi acest lucru, gelozia va dispărea. Nimeni nu a fost vreodată la fel cu dumneavoastră şi nimeni nu va mai fi vreodată. La fel, nici dumneavoastră nu veţi fi vreodată la fel cu altcineva.

Dumnezeu nu a creat copii la indigo, ci doar originale.

Ce se întâmplă atunci când contempli fără să judeci?
În mod miraculos, începi să vezi prin obiectul contemplat. Gelozia devine transparentă. Îi poţi vedea stupiditatea, absurditatea, dar fără să fi decis anticipat acest lucru. Dacă v-aţi decis deja că este ceva stupid, aţi ratat întreaga experienţă. Reţineţi: eu nu am spus: acceptaţi faptul că gelozia este o emoţie stupidă. Dacă anticipaţi mental, fără să trăiţi direct experienţa, aţi ratat totul.

Priviţi-o fără nici o prejudecată. Încercaţi să vedeţi ce este ea în realitate. Ce mai înseamnă şi această gelozie?
Ce este această energie numită gelozie? Priviţi-o la fel cum aţi privi un trandafir, simplu, fără gânduri. Atunci când mintea nu a tras deja concluzii, ochii văd clar. Clarviziunea nu poate fi atinsă decât de cei care nu trag concluzii. Priviţi gelozia, contemplaţi-o, şi ea va deveni transparentă. Abia atunci vă veţi da seama cât de stupidă este ea! Odată ce veţi realiza plenar acest lucru, ea va dispărea de la sine. Nu va mai trebui să renunţaţi dumneavoastră la ea..."
OSHO - Emoţiile

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu